Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

środa, 10 sierpnia 2016

słodka, żółta zupa z kukurydzy i batatów




Świeża kukurydza już w sklepach, a więc to znak, że trzeba ją wykorzystać! Trzeba wymyślić jakieś pyszne danie z jej udziałem, albo po prostu schrupać ją po ugotowaniu, upieczeniu, albo... na surowo! Tak, taka też smakuje dobrze ;)
 W każdym razie jeśli macie ochotę na coś bardziej wyszukanego, a jednocześnie banalnie prostego, to ta zupa będzie na to odpowiedzią...
Idealnie kremowa, cudownie słodka, a do tego sycąca i żółciutka. Nic, tylko lecieć do sklepu po świeże kolby, a najlepiej od razu na plantację! Bo jak raz jej spróbujecie, będziecie chcieli więcej!



Kukurydza była kiedyś podstawowym pożywieniem Azteków, Inków i Majów. Zawiera dużo skrobi, sporo błonnika , a także witaminy z grupy B, ale również D, E, K i mnóstwo związków mineralnych, takich jak sód, potas, wapń, magnez, cynk, jod, selen... Jest również silnym antyoksydantem!

  TO CO? GOTUJEMY ZUPKĘ?




CZEGO POTRZEBUJEMY?

1. dwóch dużych kolb kukurydzy
2. jednego średniego batata ok 250g
3. kilku łyżek mleka kokosowego
4.pół łyżeczki kozieradki
5. pół łyżeczki kuminu
6. trzech łyżek dobrego curry bez soli
7. listka laurowego
8. opcjonalnie do podania ugotowanych na parze zielonych warzyw i ryżu






JAK ROBIMY?

1. Z kolb kukurydzy odcinamy ziarna, a batata obieramy i kroimy w kostkę.
2. Zagotowujemy wodę, wrzucamy ziarna kukurydzy, batata, kolby, wszystkie przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min.
3. Kiedy wywar jest gotowy, wyławiamy kolby, oraz listek laurowy, a następnie miksujemy zupę.
4. Na koniec dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i podajemy.




/




WSKAZÓWKI:

  1. Jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać do zupy batata i ugotować ją z samej kukurydzy, będzie jednak wtedy mniej sycąca i mniej słodka. Dodaj wtedy więcej curry i mleka kokosowego, by zachować cudowny aromat.
  2. Możesz użyć takiej zupy jako sos do makaronu, czy jako podstawę do dania na bazie pieczonych pierogów, czy naleśników.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz