Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

wtorek, 9 sierpnia 2016

ZIELONE NALEŚNIKI OWSIANE


Idealne naleśniki wegańskie? Czy w ogóle istnieją?
Te naleśniki to absolutne mistrzostwo. Delikatne, elastyczne, mięciutkie, zdrowe, beztłuszczowe, i... zielone!!! Dzisiaj zapraszam na mój przepis na idealne naleśniki owsiane.


Możesz je zjeść z domową nutellą, twarożkiem z tofu, domowym masłem orzechowym i dżemem, czy po prostu ze słodkim syropem i cynamonem...  albo ze szpinakiem i zrobić zielone szaleństwo! Gwarantuję, że w każdej wersji będą przepyszne.







Jeśli chcesz możesz użyć mąki owsianej, jeśli jej nie masz, możesz po prostu zmielić płatki owsiane w blenderze i już. Ciach, ciach i gotowe...
Ważne, co muszę tutaj dodać to to, że te naleśniki smaży się dłużej nić standardowe naleśniki, czy chociażby takie z ryżu, czy z kaszy. Jednak serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo są przeeepyyszneee ;)









Czego potrzebujemy?
 
na ok 10 naleśników

1. 2 szklanek płatków owsianych
2. 2 szklanki wody
3. szczypty proszku do pieczenia
4. garści jarmużu lub szpinaku

Jak robimy?

  1. Płatki owisane przekładamy do kielicha blendera i blendujemy na mąkę.
  2. Przesypujemy do miski, dolewamy mąkę i dosypujemy jarmuż, lub szpinak i ponownie miksujemy.
  3. Teflonową patelnie bardzo mocno rozgrzewamy i przy pomocy hohelki wylewamy ciasto na patelnię.
  4. Przykrywamy przykrywką i w ten sposób smażymy przez ok minutę, aż do mmomentu, kiedy naleśniki będą ładnie odchodziły od patelni.
  5. Wtedy przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka sekund.
  6. Przekładamy na talerz i gotowe!





WSKAZÓWKI:



  1. Jeśli płatki owsiane wciągną wodę i ciasto stanie się zbyt gęste, dolej jeszcze pół szklanki wody.
  2. Jeśli nie chcesz smażyć naleśników pod przykryciem, możesz zrobić to bez niej, ale wtedy naleśniki będą smażyć się trochę dłużej.
  3. Możesz dodać do ciasta trochę ulubionego słodzidła, cynamonu, kakao, wiórek kokosowych, czy ziół, by nadać im twój ulubiony, wyjątkowy smak.
  4. Takie naleśniki świetnie smakują z domową nutellą, dżemem, albo szpiankiem!

















1 komentarz: