Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

czwartek, 15 czerwca 2017

Najlepsze śniadanie, obiad i kolacja, czyli mój ukochany hummus


Uwielbiam.

Całym sercem.
Domowy hummus to przepyszne danie, które sprawdzi się o absolutnie każdej porze 😄
Można przygotować go więcej i mieć w lodówce zawsze wtedy, kiedy przyjdzie nas na niego ochota! (a jeśli raz go przygotujemy, to ta ochota będzie przychodzić! ;p)
Zapraszam więc serdecznie na moją wersję cudownego hummusu 








Hummus jest potrawą wywodzącą się z kuchni arabskiej.
To pasta przygotowywana z ciecierzycy, czyli rodzaju nasion roślin strączkowych. 

Ja przygotowuję go z ugotowanej w domu ciecierzycy i z domową pastą tahini, a więc jego smak jest niesamowity. Oczywiście można przygotowywać go z ciecierzycy z puszki oraz kupionego tahini. Efekt rownież będzie przepyszny!
 I chciałabym jeszcze napisać kilka słów o jego wartościach odżywczych ;)
Zawiera mnóstwo wapnia (bo sezam, z którego przygotowane jest tahini jest jego absolutną skarbnicą, bo wraz z makiem, zawiera go najwięcej ze wszystkich innych pokarmów), dodatkowo jest bogaty w żelazo, witaminy z gr B, białko oraz kwas foliowy.
Miksujemy!

Co nam będzie potrzebne?

  • 1 paczka suchych nasion ciecierzycy (400g)
  • Ok 1/2 szklanki pasty tahini (lub więcej)
  • Sok z 2 cytryn
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • Łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki kminu rzymskiego
  • Cały pęczek natki pietruszki
  • Woda


Jak przygotować humus?

  • Zaczynamy od namoczenia ciecierzycy.
    Ja najczęściej zalewam ją wodą wcześnie rano i gotuję po południu w czystej (odlanej po moczeniu) wodzie, bez dodatku soli. Ciecierzyca gotuje się około 40 minut.
  • Kiedy już moja ciecierzyca jest ugotowana, dodaje do niej sól, pietruszkę, kmin rzymski, sok z cytryny, czosnek i odrobinę wody. Miksuję. 
  • W zależności od tego o jakiej konsystencji hummus chcę otrzymać, dolewam tyle wody.
  • Miksuję wszytko, aż otrzymam gesty, kremowy i pyszny hummus.



I gotowe! można się delektować. Ja uwielbiam jeść go z domowym chlebem, albo świeżymi warzywami.  Pychotka! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz