Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

piątek, 23 czerwca 2017

Najlepszy domowy falafel w mojej wersji



Falafel wymiata!

Absolutnie uwielbiam! 
Eksperymentowałam z różnymi przepisami znalezionymi w sieci na falafel właśnie... jednak zawsze coś nie do kończ mi pasowało.
Ta wersja jest odrobine inna niż wszystkie inne wersje, które znajdziecie w internecie.
Gwarantuję, że jest absolutnie genialna!






CZEGO POTRZEBUJEMY?

  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 opakowania suszonej pietruszki lub pęczek świeżej 
  • 1 opakowanie namoczonej i ugotowanej ciecierzycy (400g)
  • 5 łyżek pasty tahini
  • 5-6 łyżek syropu klonowego
  • 6-7 łyżek octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki kminu rzymskiego
  • 1 łyżkę zielonej pasty curry
  • 1 łyżeczkę soli
  • Kubek rozmrożonego szpinaku, lub 1/2 opakowania świeżego 
  • 7 łyżek  otrębów owsianych
  • 1 paczka orzeszków piniowych 100g
  • 1/2 szklanki wody 



JAK ROBIMY?

  • Cebule i czosnek miksujemy z kminem rzymskim, syropem klonowym i pastą curry. 
  • Dodajemy ciecierzycę, ocet, tahini, sól, pietruszkę, czosnek, szpinak i wodę. Miksujemy raz jeszcze.
  • Dosypujemy otręby owsiane i znowu miksujemy ( w razie gdyby masa była zbyt mało klejąca, można dołożyć jeszcze trochę otrąb i wody)
  • Na koniec dosypujemy orzeszki piniowe i mieszamy.
  • Z gotowej masy formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia.
  • Wkładamy do nagrzanego do 200 st pieca na około godzinę.
  • I gotowe!



Takie falafele będą świetnym dodatkiem do wrapów, domowego hummusu, burgerów, czy po prostu ryżu i sałatki.

Koniecznie daj znać czy wypróbujesz i jak Ci smakowało!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz