Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

niedziela, 18 grudnia 2016

Wegańskie święta Bożego Narodzenia




Ciepło...
zapach cynamonu i świeżego ciasta.
W tle melodia kolęd.
Słychać czyjś śmiech...Święta, święta... już niedługo!Przepiękny czas miłości, wybaczenia, troski... czas dla znajomych, rodziny, przyjaciół, czas na spędzanie cudownych chwil w gronie najbliższych nam osób. Zróbmy wszystko by był jak najmilszy! Nie może się zatem obyć bez pysznego, aromatycznego, pięknie wyglądającego jedzenia...




Na blogach pojawiają się już od dawna przepisy na różne pyszne dania, więc nie może tego zabraknąć też tutaj, u mnie ;)Dzisiaj przedstawiam Wam moją propozycję na wigilijne, oraz świąteczne menu. Są to przepisy głównie moje, ale również zaczerpnięte z różnych stron z sieci, więc i linki do innych blogów tutaj znajdziecie.

 Dodatkowo całość przygotowałam dla was w wersji pdf, którą możecie poprać, wydrukować i z niej gotować, bez potrzeby ciągłego zaglądania w telefon ;)
Plik ten możecie pobrać tutajNie ważne jakie menu przygotujecie, ile potraw będziecie mieć, najważniejsze jednak, by wszystko przygotowywać z miłością, ciepłem, radością. Takie posiłki będą smakowały dużo lepiej, a zjadający je bliscy po prostu będą czuć, że włożyliście w to swoje serce ;)
To co? Zaczynamy pysznie roślinną wigilijną wieczerzę <3>




ROŚLINNE MENU WIGILIJNE:



1. BARSZ CZERWONY

Oczywiście na zakwasie! Zakwas przygotowany według cudownego przepisu Agnieszki Maciąg. Nie będę nic poprawiać, przepisywać, czy dopisywać. Link jest tutaj .
PRZEPIS NA WYWAR:

SKŁADNIKI:
4 duże buraki
pęczek włoszczyzny bez listków kapusty
ziarnisty czarny pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
sól, cukier


WYKONANIE:
Umyć włoszczyznę. Buraki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki.
Wszystkie warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i gotować do miękkości.
Dodać do wywaru szklankę zakwasu.
Całość podgrzać, ale nie gotować.
Na koniec dodać odrobinę cukru.

2. KAPUSTA Z GROCHEM:

Przepis według mojej mamy, która robi go co roku od kiedy pamiętam. Zawsze wychodzi genialna, więc koniecznie musicie jej spróbować.

SKŁADNIKI:
-1 kg kiszonej kapusty
-1 kg grochu łuskanego
- sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:
1. Kapustę przepłukać kilkakrotnie, by pozbyć się nadmiaru kwasu.
2. Kapustę posiekać na mniejsze części, zalać wodą i gotować przez ok godzinę- do miękkości
3. Groch namoczyć na noc.
4. Rano dosolić i gotować (w tej samej wodzie, w której się moczył) aż do miękkość mieszając, żeby nie wykipiał, lub nie przypalił się.
5. Kiedy kapusta oraz groch będą gotowe, łączymy, a następnie doprawiamy do smaku.


3. PIEROGI GRYCZANE:

Zdrowsza wersja tradycyjnych pierogów z białej pszennej mąki. Prezentuję wam banalne pierożki z mąki gryczanej- bezglutenowe, zdrowe i idealne na stół wigilijny.
Z takiej porcji wyjdzie ok 20 pierogów, więc jeśli planujecie większą Wigilię pomnóżcie składniki.


SKŁĄDNIKI:
ciasto:
-200g mąki gryczanej
-100g mąki ziemniaczanej
-3 łyżki oleju
-szczypta soli
-250ml wrzątku

farsz:
-1/2kg kapusty kiszonej
-150g suszonych grzybów
-cebula
-4 ziela angielskie
-pieprz
-łyżka masła
-olej do smażenia cebuli
WYKONANIE:
1. Składniki na farsz zagniatamy. Rozwałkowujemy, wycinamy kółka, faszerujemy wcześniej przygotowanym farszem.
2. Przepis na przygotowanie farszu tutaj.


 4. PASZTET Z SOCZEWICY ZE ŚLIWKAMI:

Przepis na ten cudowny pasztecik pojawił się już jakiś czas temu na blogu i przepis znajdziecie tutaj.


5. ”ŚLEDZIE” Z BOCZNIAKÓW:

Używamy tutaj dowolnej ilości grzybów- boczniaków. Są one strukturalnie podobne do śledzi, dlatego świetnie sprawdzą się w takim przepisie. Ja swoje "śledzie" przygotowuję w marynacie którą znam już od dawna, a którą robiłam kiedyś po prostu w wersji ze zwykłą rybą. Teraz jest roślinnie, zdrowo, pysznie i bez rybiego posmaku ;)

SKŁADNIKI:

marynata:
-3 cebule obrane i pokrojone:
-6 ząbków czosnku drobno posiekanych
-3-4 cm świeżo utartego imbiru
-1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
-olej do smażenia (np kokosowy)
-łyżka koncentratu pomidorowego
-10-12 suszonych śliwek-duża garść rodzynek
-2-3 łyżki miodu
-sól do smaku
-pieprz czarny
-3-4 listki laurowe
-5-6 ziaren ziela angielskiego
-sok z 1/2 pomarańczy
-1 łyżeczka skórki z pomarańczy


WYKONANIE:
-boczniaki myjemy, osuszamy, solimy, pieprzymy, by odciekły z nadmiaru wody. Smażymy na złoto na oleju kokosowym.- Smażymy cebulę z czosnkiem na oleju, dodajemy przyprawy, następnie koncentrat, przecier, sok pomarańczowy, pokrojone śliwki, a na końcu miód.
- Boczniaki zalewamy przygotowaną marynatą i zostawiamy w lodówce na kilka godzin, by smaki się przegryzły.



6. WIGILIJNA BIAŁA FASOLA W MIODZIE Z ROZMARYNEM(
jadłonomia)


Przepis pochodzi z jadłnomii, link tutaj.


7. SAŁATKA JARZYNOWA:

-ziemniaki
-marchew
-seler
-pietruszka
-groszek
-jabłko
-ogórki kiszone
-majonez wegański
Warzywa obieramy, gotujemy, kroimy, dodajemy przepłukany groszek, pokrojone jabłko, oraz ogórki kiszone. Zalewamy wegańskim majonezem, przygotowanym z dowolnego przepisu, np tego


8. PASZTECIKI:

SKŁADNIKI:
- 1 cebula

- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- pieczarki 300g
- olej kokosowy do smażenia
- 1/2 szklanki mleka roślinnego + do posmarowania
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ciasto francuskie
- czarnuszka do posypania
-sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:
1. Cebulę obieramy, kroimy, smażymy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki. Po chwili dolewamy mleko roślinne połączone z łyżką mąki ziemniaczanej, by wszystko zagęścić. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2. Soczewicę gotujemy w osobnym garnku. Dodajemy do wcześniej przygotowanych pieczarek.
3. Ciasto francuskie kroimy na równe kwadraty. Na środek kwadratu nakładamy farsz, przykrywamy drygim, zaginamy do środka i tak przygotowane paszteciki smarujemy pędzelkiem niewielką ilością mleka roślinnego, posypujemy czarnuszką i wkładamy do pieca na ok 15-20 min.


9. TOFURNIK:

SKŁADNIKI:
spód:

-1 szklanki migdałów
-1 łyżka kakao
-2 łyżki masła orzechowego
-100g suszonych daktyli
-ok 1/4 szklanki mleka kokosowe- opcjonalnie kilka łyżek kakao

masa:
-1 szklanka kaszy jaglane 
-1 szklanka daktyli
-500g naturalnego tofu
-ok 1/2 szklanki mleka kokosowego

WYKONANIE:
spód:
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem.
2. Migdały zalewamy wrzątkiem, a po kilku godzinach odlewamy wodę, miksujemy na mąkę.
3. Wszystkie składniki na spód łączymy, wyklejamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

masa serowa:
1. Kaszę jaglaną gotujemy wraz z daktylami w proporcji z wodą 1/2 (w dwóch szklankach wody)
2. Ugotowaną kaszę z daktylami miksujemy z tofu, oraz mlekiem kokosowym.
3. Masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód.
4. Ciasto wkładamy do lodówki i pozwalamy mu się schłodzić.
5. Można polać ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.


 10. PIERNICZKI OWSIANE:

SKŁADNIKI:
-300g zmielonych płatków owsianych

-100g mąki pszennej
-50g mąki ziemniaczanej
-200g suszonych daktyli
-100g miodu lub syropu klonowego
-50g przyprawy do piernika
-10 kakao
-2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
-szczypta soli
-100g oleju kokosowego
-5 łyżek mleka

WYKONANIE:
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem. gdy zmiękną miksujemy z częścią słodkiego płynu.
2. Płatki owsiane mielimy na mąkę (możecie użyć też gotowej mąki owsianej)
3. Do zmielonych płatków dodajemy pozostałe mąki, masę daktylową, miód, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sól, olej.
4. Całość łączymy w spójną masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewamy kilka łyżek mleka.
5. Rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką i wykrawamy ciasteczka za pomocą foremek.
6. Pieczemy kilkanaście minut w piekarniku.


WSKAZÓWKI: cześć oleju kokosowego można zastąpić dobrym masłem orzechowym.

 11. JAGLANE BROWNIE:

Jest to absolutnie najlepsze ciasto na świecie. Autorski przepis, genialny przepis. Jeśli macie wybrać tylko jedną propozycję z tego, co tutaj prezentuję, wybierzcie właśnie to brownie.

SKŁADNIKI:
-400g kaszy jaglanej
-1 szklanka kakao
-5 bananów
-250g suszonych daktyli- opcjonalnie miód albo syrop klonowy
-150g orzechów włoskich (lub innych)
-50g migdałów (lub innych orzechów)
-słoiczek dżemu truskawkowego (lub przygotowany wg instrukcji na opakowaniu budyń)
-ok 1 szklanka mleka kokosowego-ok 1 szklanki dowolnej mąki (ja używam np kukurydzianej)
-3 łyżki nasion chia
-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min 70%
-opcjonalnie kilka łyżek syropu klonowego do polania

WYKONANIE:
1. Kaszę jaglaną gotujemy z daktylami.
2. Po ugotowaniu dodajmy kakao, banany, nasiona chia, mleko kokosowe, opcjonalnie miód lub syrop klonowy i wszystko miksujemy. Dosypujemy tyle mąki, by ciasto nie było za rzadkie i dobrze się upiekło (jeśli potrzeba więcej niż jedna szklanka, bo np dolaliśmy za dużo wody do gotowania kaszy, zróbmy to )
3. Do masy dodajemy orzechy, opcjonalnie rodzynki.
4. Ciasta przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Po upieczeniu przekrawamy ciasto w pół, smarujemy dżemem truskawkowym i przykrywamy. (możecie tutaj również zamiast dżemu użyć np przygotowanego wcześniej budyniu)
6. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i opcjonalnie syropem klonowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.


WSKAZÓWKI: to ciasto również świetnie smakuje, jeśli na spód tortownicy, przed wyłożeniem masy poukładamy usmażone w cienkie plasterki gruszki. Wtedy po upieczeniu odwracamy takie ciasto spodem do góry.Serdecznie polecam!

 12. MAKOWIEC: 

Znalazłam bardzo fajny przepis na wegański makowiec tutaj. Myślę, że nie ma sensu kombinować ;)

SKŁADNIKI:
-1 i 1/2 szkl maku

-50g oleju kokosowego
-2 duże banany
-2 łyżki soku z cytryny
-3 łyżki wiórków kokosowych
-3 łyżki mielonych migdałów
-1/2 szklanki rodzynek
-3/4 szklanki wiśni
-50g gorzkiej czekolady
-2 łyżki dowolnego likieru


2 komentarze:

  1. Czy mleko kokosowe w przepisie na brownie to ma być mleko kokosowe z puszki czy takie o lżejszej konsystencji?

    OdpowiedzUsuń