Jestem ogromną fanką zdrowych ciast. Takich, do których nie dodaje się cukru, tłuszczu, ani białej mąki. To ciasto wlasnie takie jest. Idealne. Pyszne. Aromatyczne. Zdrowe. Totalnie jesienne i do tego banalne w przygotowaniu. To co? Masz ochotę na trochę dyni w formie ciasta? ;))
Wydaje mi się, że dynia jest strasznie niedoceniana w Polsce. W Ameryce to co innego... wiecie, święto dziękczynienia , te sprawy... natomiast u nas? Mało kto wgl cokolwiek z niej robi... a starsze pokolenie to juz zupełnie.
Trzeba to zmienić!
A pierwszym krokiem jest upieczenie tego cudownego, aromatycznego pumpkin pie!
CZEGO POTRZEBUJEMY?
NA SPÓD:
1. Dwóch szklanek płatków owsianych
2. 50g suszonych daktyli
3. Jednego upieczonego jabłka, lub pół szklanki puree jabłkowego
NA CIASTO:
1. Trzech szklanek puree z dyni
2. 100g suszonych daktyli
3. 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej
4. Łyżki cynamonu, lub przyprawy do ciasta dyniowego
5. Pół szklanki mleka roślinnego
6. Pół szklanki mleka kokosowego z puszki
JAK ROBIMY?
SPÓD:
1. Daktyle moczymy przez kilka minut w gorącej wodzie, a następnie miksujemy na gładki krem
2. Płatki owsiane mielimy na mąkę.
3. Jabłko pieczemy, lub gotujemy, by powstał mus jabłkowy.
4. Następnie wszystkie składniki po prostu mieszamy, do utworzenia lepkiego ciasta.
5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na ok 10 minut.
CIASTO:
1. Daktyle moczymy przez kilka minut w gorącej wodzie, a następnie miksujemy na gładki krem.
2. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy.
3. Wykładamy na upieczone ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika na ok godzinę na 200 st.
4. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzony w lodowce przez conajmniej godzinę.
Gotowe!
WSKAZÓWKI:
1. Możecie podać to ciasto z domową bitą śmietaną kokosową!
2. Świetnie smakuje z cynamonem i syropem klonowym!
3. To idealny dodatek do śniadania, lub pyszny podwieczorek!
Jeśli wypróbujesz ten przepis, koniecznie wyślij mi zdjęcie, albo oznacz na Instagramie! To świetna motywacja, moc wiedzieć, że korzystacie z moich przepisów!
Piękne i bardzo smaczne ciasto !. Pychaa <3
OdpowiedzUsuńdzisiaj wypróbuję przepis, na jakiej wielkości blaszkę są to proporcje? Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńna standardową tortownicę ;)
UsuńMożna kaszę kukurydzianą zastąpić mielonymi na mąkę migdałami?
OdpowiedzUsuńMyślę, że powinno wyjść okej, ale trzeba by było dać ich więcej, bo kasza w tym przepisie ma za zadanie wchłonąć nadmiar wody. Proszę eksperymentować ;)
Usuńwłaśnie wrzuciłam do piekarnika :D do masy dyniowej dołożyłam tartego imbiru, żeby troszkę zaostrzyć smak. dziękuję za wspaniałą i zdrową inspirację
OdpowiedzUsuń