Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

środa, 17 lutego 2016

Pełnoziarnisty chleb na zakwasie- nawet młodym!!


Strasznie dawno nie piekłam chleba i taaaaak bardzo mi tego brakowało!!!
Nadszedł czas na pieczenie zatem!
Zakwas wyhodowalam... Wiec nic tylko upiec chlebek :)))
Bez czekania, bez zakwaszonej ciasta! Chlebek gotowy w jeden dzień ;3


Czego potrzebujemy?:


  • 500g czynnego zakwasu
  • 350g maki pełnoziarnistej pszennej
  • 450g maki pełnoziarnistej żytniej
  • 3 szklanki cieplej wody
  • 1 łyżka soli
  • Zioła i bazylia
  • Dowolne dodatki: u mnie pół szklanki nasion słonecznika, 1/4 szklanki siemienia lnianego


Jak robimy?

  • Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Powinno byc dość płynne.
  • Odstawiamy na 20 minut.
  • Po tym czasie wyrabiamy ciasto raz jeszcze i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
  • Po tum czasie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 minut. Po upieczeniu zostawiamy chleb w piecu do wystygnięcia, tak by nie oklapł.
  • I juz! Gotowe ;333

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz