Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

środa, 29 marca 2017

Domowe mleko orzechowe i dwie śniadaniowe pasty




Coraz częściej jem ostatnio wytrawne śniadanka- taka faza. Z tej tez okazji mam dzisiaj dla Was dwie pasty które z powodzeniem możecie wykorzystać na śniadaniowe (ale nie tylko) kanapki! Do tego domowe mleko z orzechów włoskich, z którego pozostałości potem zrobimy jedna z past!






To zaczynamy od mleka.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
  •  1 szklankę suchych składników i 
  • 3 szklanki czystej wody. 
  • Do tego opcjonalnie dowolny syrop ( z agawy, klonowy) lub np daktyle. 

Wykonanie jest bardzo proste.
Wystarczy zalać orzechy na Ok 6-8 godzin. Po tym czasie odcedzić i następnie zblendowac z trzema szklankami wody z przepisu. Następnie odcedzić przez drobniutkie sitko, a otrzymany płyn jest naszym mlekiem. Jeśli chcemy by nasze mleko było słodkie 
Na tym etapie możemy dolać tutaj dowolny syrop, lub zblendowac z namoczonymi wcześniej daktylami.
Teraz przelewamy do szkolnej butelki i trzymamy w lodowce.



No to teraz twarożek!
Pozostałości po zrobieniu mleka swietnie nadają sie do robienia rożnego rodzaju past kanapkowych.
W zależności od tego jakich orzechów użyjemy do zrobienia mleka, możemy potem kombinować z różnymi dodatkami do pasty.
Dzisiaj pasta z orzechów włoskich 😊

Na pastę:
  • 1 szklanka suchych orzechów włoskich (zmiksowanych i odcedzonych z mleka)
  • Oliwki zielone
  • Ogórki kiszone
  • Kilka szczypt soli
  • Sok z cytryny
  • Kilka szczypt wędzonej lub ostrej papryki
  • Prażony sezam lub słonecznik
  • Kiełki 


Wszystkie składniki mieszamy z pokrojonymi warzywami i gotowe!
Można zajadać!


To teraz druga pasta!
Ta juz nie powstaje po zrobieniu mleka roślinnego, ale jest absolutnie przepyszna, wiec musiałam się nią z wami podzielić.
Poza tym bardzo chciałabym żeby ten blog miał więcej mocy i żeby posty były bardziej treściwe i inspirujące 😊😊

Ta druga pasta to taka ala jajeczna pasta, tyle ze bez jajek. Do jej zrobienia potrzebujemy:
  • namoczonej i ugotowanej ciecierzycy (ok 1-1,5 szklanki)
  • połowy awokado
  • kilku szczypt czarnej soli
  • czarnuszki
Ciecierzycę rozgniatamy lekko widelcem, łączymy z rozgniecionym awokado. Doprawiamy i zajadamy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz