Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

piątek, 14 lipca 2017

nocna, surowa owsianka z burakiem

Ostatnio króluje na moim stole. Nocna owsianka pewnie jest doskonale Wam znana i nie odkrywam tutaj żadnej Ameryki, jednak, czy pomyśleliście kiedyś o tym przepisie z... sokiem z buraka?
Mnie to się kiedyś obiło o uszy, ale postanowiłam stworzyć swoją wersję!
Zapraszam Was więc na taką wersję ;)






Właściwie taką kompozycję można modyfikować wedle uznania i bawić się z różnymi smakami i dodatkami.
A więc kombinuj, modyfikuj i zmieniaj!
Ale koniecznie spróbuj też tej wersji!




CZEGO POTRZEBUJEMY?

Na zalewę

  • 1/2 banana
  • 1/2 szklanki soku z buraka
  • 1/2 szklanki malin
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • woda lub mleko roślinne
  • opcjonalnie karob



Dodatkowo

  • płatki owsiane
  • otręby owsiane
  • opcjonalnie inne owoce

  • orzechy, nasiona, pestki, rodzynki, suszone owoce


PRZYKŁADOWE PROPORCJE Z OBLICZONYM MAKRO:

zalewa:
banan 1/2 50g
sok z buraka 1/2 szklanki
maliny 1/2 szklanki 
nasiona chia 1 łyżka 10g
siemię lniane 1 łyżka 10g
mleko ryżowe od Joya 250 ml 1 szklanka

dodatki:
płatki owsiane 50g 5 łyżek
jogurt sojowy 250g  1 szklanka

MAKRO:
W100   B25   T20


JAK ROBIMY?

  • Wszystkie składniki na zalewę miksujemy blenderem. Dodajemy do niech płatki, otręby i opcjonalnie inne owoce. 
  • Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • Rano wyjmujemy  dekorujemy ulubionymi dodatkami.

  • Pomocne jest też tutaj namoczenie nasion, orzechów i suszonych owoców w osobnej miseczce i  jeszcze przepłukanie ich rano pod czystą wodą, a następnie dodatnie do owsianki.
  • Taki zabieg pozbawia bakalie szkodliwych substancji i poprawia wchłanianie.



Przepis na tą owsiankę pokazywałam w TYM FOOD DIARY, więc możecie obejrzeć również filmik, gdzie Was serdecznie zapraszam!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz