Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

piątek, 14 lipca 2017

ruskie pierogi orkiszowe bez nabiału

W sumie to nie lubiłam kiedyś ruskich pierogów... do wczoraj.
Nie mam pojęcia skąd przyszła do mnie taka myśl, żeby takie pierogi właśnie przygotować.
W każdym razie wyszły superaśne, więc postanowiłam się z Wami podzielić mym przepisem.
Zapraszam!







CZEGO POTRZEBUJEMY?


na ciasto




  • ok 3:1 mąki orkiszowej, do wody.
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól


Nie podaję konkretnych proporcji, bo każdy ma inne preferencje co do ilości pierogów.


na farsz



  • kostka tofu naturalnego
  • dwa ziemniaki
  • 1 cebula
  • olej do samżenia
  • kilka łyżek płatków drożdżowych
  • 3/4 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 1/2 pieprzu czarnego
  • 1 szklanka zielonego, mrożonego groszku opcjonalnie





JAK ROBIMY?



Z mąki, wody i oliwy zagniatamy ciasto. Robimy to tak, by było sprężyste i gładkie. Oczywiście trzeba tutaj modyfikować proporcje i dosypywać mąki, lub dolewać wody w zależności od konsystencji ciasta,


Ziemniaki obieramy, gotujemy.
Tofu kruszymy na małe kawałeczki, dodajemy ugotowane ziemniaki.
Cebulę kroimy i podsmażamy na dobrym oleju. Dodajemy do tofu i ziemniaków.
Następnie dosypujemy płatki drożdżowe i pieprz.
Wszystko gnieciemy dokładnie widelcem.
Następnie dodajemy ugotowany zielony groszek.
Wszystko blendujemy przez kilka sekund, tylko po to by składniki dobrze się połączyły, ale nie zrobiła się z nich jednolita masa.


Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
Wykrawamy kółka, nakładamy farsz.
Brzegi kółek smarujemy wodą za pomocą pędzelka i sklejamy.
Ciasto na prawdę bardzo dobrze się zachowuje i ładnie formujemy.

W międzyczasie gotujemy wodę z odrobiną soli.
Na wrzątek wrzucamy dobrze posklejane pierogi i gotujemy do wypłynięcia i kilka sekund po wypłynięciu na wierzch wody.

Gotowe!

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np z podsmażonymi pieczarkami z cebulką!


TO JAK PRZYGOTOWUJĘ TE PIEROGI POKAZAŁAM WAM RÓWNIEŻ W TYM FOOD DIARY NA YouTube
Zapraszam serdecznie!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz