Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

czwartek, 2 lutego 2017

Czekoladowe pankejki z bananowym serkiem



Już wiecie, że uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, pankejki i naleśniki, prawda? ;p
W sumie codziennie mogłabym wymyślać na nie nowe przepisy (i swoją drogą bardzo często to robię) i dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na takie placuszki właśnie. Jeśli już próbowaliście tych pysznych placuszków gryczanych z jabłkami, to koniecznie musicie teraz spróbować tych dzisiejszych! Czekoladowe, truskawkowe i absolutnie przeepyyszneee <3 font="">






CZEGO POTRZEBUJEMY?

na placuszki:
1. 100g mąki gryczanej
2. dojrzały banan
3. 10g nasionek chia
4. dwie łyżki karobu lub kakao
5. gorzka czekolada
6. ok 2 szklanek wody lub mleka roślinnego (konsystencja gęstej śmietany)
7. opcjonalnie mrożone truskawki, maliny


na serek
1. pół kostki naturalnego tofu
2. 50g mleczka kokosowego (3 duże łyżki)
3. sok z połowy cytryny
4. syrop klonowy wg uznania
5. Opcjonalnie odrobina mleka roślinnego (np ryżowego)


JAK ROBIMY?

placki:
1. Mąkę łączymy z nasionkami chia, rozgniecionym bananem, karobem, pokruszoną czekoladą, owocami i dolewamy tyle wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
2. Smażymy ta mocno nagrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu, lub z niewielką ilością oleju dobrej jakości.
3. Podajemy z serkiem bananowym, dżemem truskawkowym 100% i cynamonem.

serek bananowy:
1. Wszystkie składniki na serek miksujemy na jednolitą masę.


WSKAZÓWKI:
Te placuszki możesz podać też z roztopioną gorzką czekoladą!

Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz