Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

poniedziałek, 30 stycznia 2017

Przepyszne wegańskie gołąbki



Od zawsze uwielbiam gołąbki! Jak tu je zrobic w wersji wegańskiej? A do tego zdrowej i pysznej? Sprostałem temu zadaniu!

Zapraszam na przepis! ❤





CZEGO POTRZEBUJEMY?
Składniki na 5 dużych gołąbków 

100g brązowego ryżu
100g czerwonej soczewicy
Kilka dużych pieczarek
Cebula
Olej kokosowy do smażenia
Ok 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Pieprz czarny
Ulubione zioła 
Łyżka sosu sojowego
5 liści z białej kapusty

Na sos:
Pół puszki pomidorów z puszki
3/4 opakowania gęstego przecieru pomidorowego z kartonika
100g mleczka kokosowego z puszki


JAK ROBIMY?

Do dolnego naczynia parowaru wsypujemy ryż i soczewicę i gotujemy przez ok pół godziny. Na gorze parujemy liście kapusty.
W międzyczasie na oleju kokosowym smażymy cebulę z pieczarkami.
Po ugotowaniu ryżu z soczewicą doprawiamy je wszystkimi przyprawami, dodajemy podsmażone cebule z pieczarkami i dokładnie mieszamy. Masa ma być gęsta.
Na uparowane liście nakładamy przygotowany farsz, zawijamy i wkładamy z powrotem do parowaru na kilka minut, tym razem już normalnie z wodą.

W międzyczasie przygotowywujemy sos mieszając wszystkie składniki w rondelku i podgrzewając wszytsko razem.
Gotowe!
Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz