Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

czwartek, 19 stycznia 2017

Domowe masło migdałowe




To jest chyba jeden z najbardziej uzależniających produktów świata- wszelakie masła orzechowe... przepyszny smak, cudowna konsystencja i można jeść i jeść i jeść... najlepiej z pieczonymi batatami, albo z ulubionymi plackami gryczanymi ❤ 

Masło orzechowe powinno składać się z orzechów i ew szczypty soli, a nie tak jak w większości sklepowych produktów/ oleju w tym nierzadko palmowego, tony cukru i tony soli. Wychodzę dziś temu na przeciw i mam dla was przeciw i mam dzisiaj dla was przepis na domowe i zdrowe masło orzechowe!





CZEGO POTRZEBUJEMY?

300g migdałów
Szczypty soli
Opcjonalnie:
50g orzechów nerkowca
50g orzechów brazylijskich

JAK ROBIMY?

Migdały parzymy na suchej patelni aż do czasu kiedy zaczną przyjemnie pachnieć.
Wtedy ściągamy je z ognia, wrzucamy do miksera dodajemybszczyptę soli i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji masła. 
W międzyczasie można dołożyć dodatkowe orzechy by nadać masło jeszcze wiecej zdrowotnych właściwości i nieco podkręcić smak.
Po otrzymaniu masła przełożyć do szczelnie zamykanego słoiczka i być dumnym z własnego pysznego u zdrowego masła.
Nie zjeść od razu całego słoika. 😂


MAKROSKŁADNIKI:
Masło orzechowe zrobione z takich proporcji (300g migdałów, 50g nerkowców, 50g brazylijskich) będzie miało:
w 100 g produktu:
588 kcal
52g tłuszczu
18,4g węglowodanów
20,4g białka 


WSKAZÓWKI:
Jeśli twój mikser nie jest urządzeniem o bardzo dużej mocy, możesz pokroić swoje orzechy w drobniejsze szczęści przed wrzuceniem ich do miksowania. W ten sposób urządzenie będzie miało do wykonania dużo mniej pracy i łatwiej sobie poradzi ze stworzeniem twojego pysznego masła.



1 komentarz: