Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

niedziela, 15 stycznia 2017

ULUBIONE PLACKI GRYCZANE Z JABŁKIEM



Absolutnie uwielbiam wszelkie placki, naleśniki, pankejki, racuchy i jakkolwiek inaczej by jeszcze tego nie nazwać ;D
Ten przepis gości w mojej kuchni przynajmniej raz w tygodniu na śniadanie- mówię przynajmniej, bo czasem jest tych razów o wiele więcej, najchętniej jadłabym je codziennie ;D
Jednak muszę czasem też przygotować coś innego, by mieć się czym z Wami podzielić tutaj ;D
W każdym razie, zapraszam Was dzisiaj na jeden z moich ulubionych przepisów śniadaniowych

PANKEJKI GRYCZANE moi Kochani!




CZEGO POTRZEBUJEMY?

1. 100g mąki gryczanej
2. 10g nasionek chia
3. jedno średnie jabłko
4. rozgnieciony banan lub syrop klonowy
5. ok 1,5- 2 szklanki wody lub mleka roślinnego
6. dowolne dodatki do podania

JAK ROBIMY?

1. Do mąki dodajemy chia, pokrojone w kostkę jabłko, rozgniecionego banana i syrop klony i wodę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy
2. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy porcje ciasta. Kiedy zauważymy małe bąbelki na plackach, przekładamy na drugą stronę i smażymy przez kilkanaście sekund.
3. Gotowe! Podajemy z ulubionymi dodatkami!
Ja polecam tutaj szczególnie połączenie masła orzechowego, syropu klonowego, dodatkowej porcji pokrojonego banana i cynamonu,
albo nutellę z awokado i banana z mlekiem kokosowym z dodatkiem mrożonych malin, kaki i szczyptą spiruliny (jak na zdjęciu poniżej)- wtedy wyglądają jak z baśniowej krainy!

SMACZNEGO!



WSKAZÓWKI:

1. Pankejki świetnie smażą się bez użycia oleju, po prostu na dobrze rozgrzanym teflonie, dlatego nie musisz używać żadnego tłuszczu do ich przygotowania.
2. Możesz do nich dodać też inne ulubione owoce- np gruszki! Wtedy też wychodzą pyszne!
3. Nie zapomnij wysłać mi zdjęcia, albo oznaczyć na Instagramie, żebym też mogła zobaczyć jakie cuda Ci wyszły na talerzu!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz