Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

sobota, 7 stycznia 2017

Najlepsze falafele na świecie



Zakochałam się...

Znowu.
Coś cudownego...
FALAFEL PIECZONY! Magia :D
Chyba nie trzeba mowić nic więcej...



CZEGO POTRZEBUJEMY?

2 łyżki octu jabłkowego lub sok z dużej cytryny
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka suszonej pietruszki
50g orzechów ziemnych
680g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy
2 łyżki miodu lub syropu daktylowego
2 ząbki czosnku
Pół ugotowanego jabłka lub 2 łyżki musu jabłkowego
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Odrobina mąki gryczanej do obtoczenia 


JAK ROBIMY?

1. Miksujemy wszystkie składniki oprócz ciecierzycy i orzechów na gładką pastę.
2. Dodajemy ciecierzycę oraz orzechy i miksujemy na nieco grudkowatą masę, tak by kawałki ciecierzycy oraz orzechów były ciagle wyczuwalne.
3. Odstawiamy na kilkanaście minut to zgęstnienia.
4. Formujemy kulki, obrmtaczamy w mące i pieczemy przez ok 40 min.
5. Podajemy z ulubionym sosem, sałatka, smażonym szpinakiem, albo w naleśniku z dodatkami!
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz