Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

piątek, 17 listopada 2017

Moja ulubiona odżywcza surówka dodająca energii

Ta surówka jest przepysznym pomysłem na przesilenie jesienno- zimowe.
Kiedy towarzyszy Ci brak energii, zmęczenie, masz smutny humorek... Spróbuj tej dodającej energii surówki!!!
Ja uwielbiam ją także w formie... yyy soku ;p

Wzmacnia, poprawia odporność i jest bogactwem witamin.
Czyli to po prostu świetne rozwiązanie na wzmacnianie odporności w okresie jesienno- zimowym.



SKŁADNIKI:

  • 1/4 surowej bulwy selera- obranej
  • 2 obrane marchewki
  • 1 burak ugotowany lub surowy, obrany ze skórki
  • 1 jabłko ze skórką
  • 1/2 obranego zielonego ogórka
  • sok z całej jednej cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka namoczonych migdałów
  • 2 łyżeczki nasion słonecznika i siemienia lnianego



WYKONANIE:

Wszystkie warzywa i jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Posypujemy nasionami i orzechami i gotowe.




Dlaczego ta surówka jest taka zdrowa?


Po pierwsze seler!
  • Ma mnóstwo witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP), 
  • witaminy C, E i K 
  • oraz składników mineralnych: cynku, fosforu, miedzi, sodu, manganu, magnezu, potasu, żelaza i wapnia,
  •  a także błonnika pokarmowego.



  •  działa przeciwzapalnie przeciwzapalne (a stany zapalne w organizmie ma dzisiaj bardzo wiele osób, nawet nie zdając sobie z tego sprawy)
  •  działa moczopędnie (a więc przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu)
  •  zwalcza wolne rodniki (przez co wykazuje właściwości antynowotworowe oraz redukuje objawy starzenia się skóry)
  •  ma działanie rozkurczowe (a więc może redukować bóle menstruacyjne)
  •  przyspiesza przemianę materii 
  •  poprawia stan cery, włosów praz paznokci
  •  wzmacnia układ odpornościowy organizmu
  • redukuje nadciśnienie i poziom cholesterolu we krwi 
  • pobudza ruchy perystaltyczne jelit



Mój ulubiony burak

  • Mnóstwo witamin: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C
  • Pierwiastki: żelazo, potas , magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk i inne
  • Błonnik
  • działają odkwaszająco na organizm
  • sprawdzają się świetnie przy anemii i wgl niedoborach żelaza
  • działają łagodząco na jelita i wszelkie problemy z nimi
  • oczyszczają z toksyn
  • odchudzają
  • pobudzają i dodają energii 


Migdały
  • mnóstwo witamin z gr B
  • działanie odkwaszające
  • działanie przeciwnowotworowe
  • pozytywny wpływ na układ nerwowy
  • są świetne przy anemii, stresie i skurczach- bo zawierają sporo żelaza
  • zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, dzięki zawartości witaminy E
  • zwiększają koncentrację i odporność dzięki zawartości miedzi i manganu


Cytryna dodana do surówki poprawia wchłanianie żelaza.
Oliwa z oliwek to dobre kwasy tłuszczowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz