Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

piątek, 9 września 2016

Cudowna szarlotka bez nabiału- roślinna i aromatyczna



Sezon na jabłka w pełni, coraz więcej ich na drzewkach, w sklepach, albo w prezentach od znajomych, którzy akurat mają ich za dużo... i co by tu z nimi zrobić? Ten przepis jest tak prosty, że to aż śmieszne, że po jego przygotowaniu może wyjść coś aż tak pysznego. Proszę państwa, dzisiaj przed wami przepyszna sypana szarlotka, a przepis na nią zmotywuje do jej zrobienia nawet największego kulinarnego lenia... ;)


Właściwie przepis jest tak banalny, że mogłabym powiedzieć: zmieszać, wysypać, przełożyć i gotowe..., ale nie! ten blog jest na poziomie, więc i tym razem postaram się o jak najlepsze ujęcie tematu i jak najdokładniejsze wytłumaczenie sekretu tego pysznego ciacha ;)

CZEGO POTRZEBUJEMY?

1. jednej szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2. jednej szklanki kaszy manny
3. 3/4 szklanki brązowego cukru, lub innego słodzidła
4. ok 2 kg jabłek
5. duuużo cynamonu
6. kilku łyżeczek oleju kokosowego
7. 2 łyżeczek proszku do pieczenia

JAK ROBIMY?
1. Jabłka obieramy, wydrążamy łupiny nasienne, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Najlepiej jest użyć tutaj robota kuchennego, wtedy właściwie całą pracę nad ciastem wykona za nas maszyna.
2. Wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia mieszamy w misce.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wysypujemy 1/3 powstałego ciasta, układamy 1/2 startych jabłek, posypujemy cynamonem, następnie wysypujemy kolejną warstwę mieszanki ciasta, układamy drugą warstwę jabłek, a następnie wysypujemy ostatnią warstwę ciasta.
4. Na wierzch układamy kawałki oleju kokosowego.
5. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200-250 stopni c. i pieczemy przez ok godzinę.
6. Po wyjęciu zjadamy na ciepło z domowymi lodami bananowymi, albo chłodzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy na ciepło.
SMACZNEGO!


WSKAZÓWKI:


1. Jeśli chcecie, możecie użyć np stewii, lub ksylitolu zamiast cukru.
2. Jeśli podwoicie składniki na ciasto, wyjdzie wam grubsza warstwa słodkiego spodu.
3. To ciasto będzie pysznie smakowało z domowymi lodami bananowymi, lub karmelizowanymi wiśniami!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz