Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

sobota, 17 września 2016

jabłkowo- brzoskwiniowe placuszki owsiane z makiem



Uwielbiam placki. Totalnie je uwielbiam. Właściwie mogłabym jeść je codziennie na śniadanie. W sumie to czemu nie? ;D
W każdym razie, dzisiaj przepis na wersję nieco inną, bo placuszki z makiem, którego swoją drogą kiedyś bardzo nie lubiłam, a teraz dosypuję go śmiało do mojego pysznego śniadania. Mak w tym przepisie idealnie komponuje się z sokiem z jabłek i brzoskwiniami, oraz prażonym słonecznikiem. Koniecznie musicie spróbować tego połączenia, bo jest przepyszne!
Sama nie wiem co jeszcze mogę napisać we wstępie do tego przepisu...
Po prostu chodźmy gotować!






Jeśli chodzi o mak, to jest on niesamowicie zdrowy. Jego główną zaletą jest fakt, że zawiera mnóstwo wapnia (więcej od sezamu i dużo więcej od krowiego mleka), zatem nic, tylko dosypywać go wszędzie, gdzie się da!

CZEGO POTRZEBUJEMY?


1. 3/4 szklanki płatków owsianych
2. pół szklanki soku jabłkowego
3. jednego banana
4. 1/4 szklanki mleka sojowego
5. jednej brzoskwini
6. 1-2 łyżek maku 25g
7. dżemu brzoskwiniowego do podania
8. prażonych pestek słonecznika do podania 10g
9. cynamonu 

10. jogurt sojowy do podania

JAK ROBIMY?


1. Płatki owsiane mielimy na mąkę.
2. Do płatków dodajemy banana, sok, mleko i wszystko miksujemy.
3. Do masy dodajemy mak, pokrojoną w kostkę brzoskwinię, oraz cynamon, a następnie dobrze mieszamy.
4. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki bez tłuszczu.
5. Usmażone placki podajemy z dżemem i prażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.
6. Gotowe!

WSKAZÓWKI:


1. Oczywiście zamiast mielić płatki owsiane, możecie użyć po prostu owsianej mąki.
2. Myślę, że inny rodzaj mąki też sprawdziłby się tutaj ok, ale pamiętajcie o dodaniu dobrze dojrzałego banana!
3. Jeśli zrobisz te placki, koniecznie wyślij mi zdjęcie, albo oznacz na instagramie!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz