Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

wtorek, 27 września 2016

Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy




Czasem kiedy nie mam pomysłu na kanapkę, przypominam sobie, że istnieje coś co gotuje się niewiarygodnie szybko, bo w mniej niż 10 minut, a do tego przepysznie smakuje na kanapce właśnie... Co to takiego? Pasta z czerwonej soczewicy! Idealna do chleba, do świeżych warzyw, czy po prostu  jako dodatek do obiadu... a do tego wszystkiego tak banalna w przygotowaniu... Kto chętny?





Soczewica to wspaniałe źródło białka, witamin z gr B, a także jako środek przeciw miażdżycy, anemii, czy nadciśnieniu. Zawiera dużo potasu, oraz kwasu foliowego. Nic tylko wcinać!

CZEGO POTRZEBUJEMY?


1. 50g czerwonej soczewicy
2. 2 suszonych pomidorów
3. kilku czarnych oraz zielonych oliwek
4. 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
5. 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
6. szczypty soli i pieprzu
7. ulubionych ziół- prowansalskich, bazylii, oregano
8. 3 łyżek pestek dyni
9. do posypania czarnuszki

JAK ROBIMY?


1. Soczewicę gotujemy do miękkości
2. Dodajemy pokrojone oliwki oraz pomidory.
3. Dodajemy wszystkie przyprawy, oraz pestki dyni
4. Podajemy na ulubionym chlebie ze świeżym pomidorem i czarnuszką.
5. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz