Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

wtorek, 19 września 2017

ciasto dyniowe

Jesienny wieczór, dobra książka, pyszna herbatka i aromatyczne ciasto dyniowe.
Czujesz to?
Wrześniowe ciasto dyniowe, bo w sklepach już dynie od dawna... 






SKŁADNIKI:


SPÓD:

  • daktyle suszone 100g
  • rodzynki 35g
  • migdały 100g
  • kakao 1 łyżka

MASA DYNIOWA:

  • daktyle suszone 100g
  • dynia 500g
  • kasza jaglana 100g
  • mleczko kokosowe 100g
  • agar-agar 3 łyżeczki
  • rodzynki 50g
  • imbir mielony, suszony
  • cynamon
  • erytrol
  • ok. 2 szklanki wody


POLEWA i dodatki

  • czekolada gorzka 90% 30g
  • świeża figa do dekoracji
  • wiórki kokosowe do dekoracji




WYKONANIE:

SPÓD:

  • Daktyle, rodzynki i migdały zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut. 
  • Z migdałów zdjąć skórkę. 
  • Odlać wodę, dodać kakao i całość zmiksować na w miarę jednolitą masę.
  • Gotową masą wyłożyć dokładnie dno tortownicy.


MASA DYNIOWA:


  • Kaszę jaglaną i obraną, a następnie pokrojoną dynię i daktyle zalać wodą i gotować do wchłonięcia wody i miękkiej dyni.
  • Zdjąć z ognia, dodać mleko kokosowe, agar- agar i blendować wszystko 2-3 minuty, aż do dokładnego połączenia wszytstkich składników.
  • Doprawić imbirem, cynamonem i erytrolem.
  • Całość przełożyć na przygotowany wcześniej spód.

POLEWA I DODATKI:

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać gotowe ciasto.
  • Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki figę.
  • Posypać wiórkami kokosowymi dla dekoracji.
  • Ciasto włożyć do lodówki na minimum 12 godzin i jeść, kiedy smaki się przegryzą ;)





1 porcja: 1/8 całości
MAKRO
W40 B0-10 T10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz