Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

niedziela, 7 sierpnia 2016

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI RYŻOWE ZE SŁODKIM TWAROŻKIEM Z TOFU


To jeden z tych przepisów, w którym po pierwszym wykonaniu zakochałam się kompletnie. Uwielbiam naleśniki na słodko, i wytrawnie, a te, które przedstawiam wam teraz, sprawdzą się w każdym daniu, gdzie potrzebne są naleśniki! I jeszcze są bez mąki... uwierzysz?





Właściwie do wykonania tych naleśników potrzebujecie tylko ryżu. Sprawdzi się zarówno zwykły biały, jaśminowy, basmati, ale również brązowy. Możecie również zrobić mieszankę ryżów i w ten sposób połączyć różne właściwości odżywcze.  To co? Smażymy?




Czego potrzebujemy?


NALEŚNIKI

porcja na 4 duże naleśniki:


  •  1/2 szklanki ryżu 100g
  •  ok 1/2 szklanki wody
  •  łyżki mąki ziemniaczanej
  •  szczypty proszku do pieczenia
  •  opcjonalnie karobu, cynamonu, kakao, ziół



TWAROŻEK Z TOFU

  1. 150g tofu naturalnego
  2. dwóch łyżkek soku z cytryny
  3. dwóch łyżkek mleka kokosowego 40g
  4. dojrzałego banana 110g
  5. startej na tarce o grubych oczkach gruszki 250g

Jak robimy?

NALEŚNIKI:


  1. Ryż moczymy w wodzie przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
  2. Płukamy, dolewamy szklankę wody, dodajemy mąkę, proszek, przyprawy i blendujemy w blenderze kielichowym do uzyskania leistej konsystencji.
  3. Smażymy na dobrze rozgrzanym teflonie z minimalną ilością tłuszczu lub bez.


TWAROŻEK:


    1. Wszystkie składniki, oprócz gruszki blendujemy na gładką masę.
    2. Dodajemy startą gruszkę i gotowe.
    3. Teraz smarujemy naleśniki, dodajemy ulubione owoce i smacznego!



        WSKAZÓWKI:

          1. Ryż może być dowolny.
          2. Jeśli naleśniki źle się smażą dodajcie dodatkową łyżeczkę mąki.
          3. Możecie je również podać z domowym hummusem, albo nadziać szpinakiem z dodatkiem mleka kokosowego.




              MAKRO W100 B25 T 20

              Brak komentarzy:

              Prześlij komentarz