Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

czwartek, 4 sierpnia 2016

puree z dyni


Ten przepis może stać się bazą do przygotowywania wielu dań. Taka dynia może posłużyć za składnik naleśników, pierogów, ciast, ciasteczek, placków... a nawet jako baza do koktail, czy deserów. Wszystko czego nam potrzeba to... DYNIA!







Co nam będzie potrzebne?

1. dynia
2. piekarnik


Jak robimy?

1. Piekarnik najgrzewamy do 200 stopni
2. Dynie kroimy na ćwiartki, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do pieca.
3. Pieczemy ze skórką przez ok godzinę, lub do momentu aż będzie mięciutka.
4. Wyjmujemy z pieca, ściągamy z blachy, usuwamy pestki i ściągamy skórkę.
5. Przekładamy do miski i blendujemy na gładki krem, lub dokładnie rozgniatamy widelce.
6. GOTOWE!


Teraz już można zajadać się przepyszną dynią!



WSKAZÓWKI:

Taką pieczoną dynię, jeszcze nie zblendowaną możesz również wykorzystać jako fajny dodatek do obiadu, czy kolacji, np z pieczonym batatem i domowym hummusem!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz