Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

wtorek, 16 sierpnia 2016

Najprostsza zupa z kukurydzy




O zupie z kukurydzy już kiedyś pisałam, jednak ta wersja jest dużo prostsza, szybsza, ale równie smaczna. Tutaj właściwie podstawą jest tylko ten jeden składnik, przyprawy i mleko kokosowe.
Skoro kukurydza jest w sklepach, trzeba eksperymentować! To jak? Może spróbujesz? 






Ta zupa to nic innego jak zmiksowana, ugotowana kukurydza z przyprawami, mlekiem kokosowym, a następnie połączona z ugotowanymi warzywami i posypana ogromną ilością świeżej zieleniny.  Niby nic trudnego, ale za to jaki smak! Najprostsze połączenia są najlepsze! W to wierzę i to polecam ;))



CZEGO POTRZEBUJEMY?
  1. 2 kolb kukurydzy
  2. 100g mleka kokosowego
  3. trzech łyżek dobrego curry bez soli
  4. pół łyżeczki kuminu
  5. dużo świeżej natki pietruszki lub kolendry
  6. mieszanki warzyw: ziemniaki, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, zielony (mrożony) groszek
  7. ryżu do podania 


JAK ROBIMY?

  1. Z kukurydzy ścinamy ziarna, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez ok 30 min.
  2. W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości wraz z innymi warzywami w osobnym garnku, lub na parze.
  3. Po ugotowaniu kukurydzy, miksujemy ją na gładki krem, a następnie dodajemy mleko kokosowe.
  4. Do zupy wrzucamy ugotowane warzywa i podajemy z ryżem i dużą ilością pietruchy, lub kolendry.
SMACZNEGO!


WSKAZÓWKI:


  1. Jeśli ta zupa Ci smakowała to zapraszam do wypróbowania tej pysznej zupy z kukurydzy i batatów ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz