Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

niedziela, 7 sierpnia 2016

Naleśniki ze szpinakiem i dynią oraz idealny hummus



Ten temat jest jednym z najprostszych i najszybszych farszów jeśli chodzi o naleśniki. Wystarczy mieć opakowanie mrożonego szpinaku w lodówce i szklankę puree z dyni w pojemniku w lodówce... do tego kilka przypraw i można nadziewać! Proste, smaczne, zdrowe... i... ZIELONE!



Jeśli chodzi o naleśniki, to możesz użyć właściwie dowolnego przepisu- twojego ulubionego. Ja polecam użyć na te naleśniki z ryżu, lub na te naleśniki z kaszy gryczanej. Świetnie również sprawdzą się tutaj naleśniki owsiane z tego przepisu. Zawsze możesz użyć zwykłej mąki i zrobić zwykłe naleśniki pszenne, czy żytnie.


A teraz zielona część przepisu czyli farsz! (oczywiście, jeśli chcesz żeby naleśniki też były zielone, dodaj do nich trochę szpinaku!)





Czego będziemy potrzebować?

  1. opakowania mrożonego szpinaku
  2. dwóch ząbków czosnku
  3. dwóch szklanek puree z dyni z tego przepisu
  4. jednej dużej cebuli
  5. opcjonalnie oleju do smażenia
  6. łyżeczki bazylii
  7. pół łyżeczki kuminu
  8. szczypty soli
  9. szczypty pieprzu
  10. 10. kilku łyżek mleka kokosowego


Jak robimy?

  1. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulkę i smażymy przez kilka minut z wszystkimi przyprawami.
  2. Na patelnie dokładamy mrożony szpinak, nakrywamy patelnię i czekamy aż się rozmrozi.
  3. Na patelnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, puree z dyni i mleko kokosowe.
  4. Mieszamy chwilę na ogniu i gotowe!
  5. Faszerujemy nasze naleśniki!
  6. Podajemy z hummusem idealnym z tego przpisu

WSKAZÓWKI:


  1. Jeśli nie chcesz używać oleju, możesz od razu wrzucić szpinak na patelnię, dodać cebulę i dusić razem.  W ten sposób cebula udusi się na wodzie, która będzie się rozmrażać ze szpinaku, a ty unikniesz dodatkowego oleju.
  2. Taki farsz możesz wykorzystać również do pierogów, nafaszerować nim ziemniaki, czy po prostu dodać do makaronu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz