Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

wtorek, 16 sierpnia 2016

Pieczone pierogi z dynią, jarmużem i rodzynkami



Jeśli śledzicie mój kanał na YouTube, to wiecie, że już dawno obiecałam Wam przepis na te pierogi. Skoro dyni w sklepach coraz więcej, bo Wrzesień coraz bliżej, to nie pozostaje mi nic innego jak tylko podzielić się moim przepisem na te pyszniutkie, pieczone, zdrowe pierożki. Może dzięki temu przepisowi znajdziesz sobie zajęcie na sierpniowe popołudnia, kiedy na dworze pada deszcz, a potem, bo nie wierzę, że zrobisz te pierogi tylko raz- na długie, jesienne wieczory...





Nie chciałam robić pierogów z mąki pszennej, bo takich można znaleźć w internecie dużo... poza tym, mąka pszenna, jak wiadomo nie należy do najzdrowszych, więc chciałam użyć jej jak najmniej. Bałam się, że nie wyjdą, będą twarde, czy się nie upieką..., jednak nic takiego się nie stało, a moje pierożki świetnie się udały. 






CZEGO POTRZEBUJEMY?







NA FARSZ:

  1. 100g/ jednej torebki/ 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  2. dwóch szklanego puree z dyni
  3. kilku garści świeżego jarmużu
  4. połowy szklanki rodzynek
  5. jednej dużej cebuli
  6. listka laurowego
  7. trzech goździków
  8. łyżeczki cynamonu
  9. połowy łyżeczki kurkumy
  10. łyżeczki słodkiej papryki
  11. szczypty chili
  12. łyżeczki wędzonej papryki
  13. szczypty soli
  14. szczypty czarnego pieprzu
  15. gałki muszkatołowa
  16. oleju do smażenia






NA CIASTO:



  1. 350g mąki żytniej chlebowej
  2. 150g mąki pszennej białej
  3. 1 szklanki letniej wody
  4. 1 łyżeczki soli
  5. 25g świeżych drożdży lub 7g suchych
  6. połowy łyżeczki cukru
  7. opcjonalnie kilku łyżek oleju
  8. mleko roślinne do posmarowania












JAK ROBIMY?
FARSZ:



  1. Kaszę płuczemy pod czystą wodą, następnie zalewamy jedną i 1/3 szklanki wody i gotujemy na najmniejszym ogniu do wchłonięcia płynu.
  2. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
  3. W tym czasie zagotowujemy wodę i przelewamy wrzątkiem jarmuż, oraz w osobnej miseczce rodzynki.
  4. Następnie dodajemy jarmuż do smażącej się cebulki, wraz ze wszystkimi przyprawami, oprócz gałki, soli i pieprzu.
  5. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy wszystko razem przez kilka minut.
  6. Po uduszeniu, wyjmujemy listek laurowy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, namoczone rodzynki, puree z dyni, a następnie mieszamy.
  7. Całość blendujemy krótko ręcznym blenderem.
  8. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz gałką.





CIASTO:
  1. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na ok 10 min.
  2. Do mąki wsypujemy oba rodzaje mąk, sól, oraz opcjonalnie olej oraz odstany zaczyn drożdżowy.
  3. Wyrabiamy sprężyste ciasto, które nie klei się do rąk.
  4. Ciasto odstawiamy na ok 1-2 godziny.
  5. Blat podsypujemy mąką, a następnie rozwałkowujemy za pomocą wałka ok 4-5 mm placek.
  6. Za pomocą dużego kieliszka do wina, kubka, lub niewielkiej miseczki, wykrawamy koła, które nadziewamy ok 1 łyżką wcześniej przygotowanego farszu.
  7. Brzegi pierogów mocno sklejamy, najlepiej przyciskając widelcem do blatu.
  8. Przed upieczeniem pierogi smarujemy mlekiem roślinnym za pomocą pędzelka.
  9. Wkładamy na 10-15 min do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
GOTOWE! 

WSKAZÓWKI:


  1. Im cieńsze rozwałkujecie ciasto, tym pierogi będą smaczniejsze.
  2. Pamiętajcie, że to drożdżowe ciasto, więc pierogi urosną podczas pieczenia.
  3. Jeśli chcecie, zamiast mąki żytniej, możecie użyć zwykłej pszennej białej, lub wymieszać pół na pół pszenną białą z razową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz