Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

środa, 17 sierpnia 2016

Wegańśka grochówka




Zanim zabrałam się do gotowania tej grochówki, przejrzałam kilka dobrych przepisów na tradycyjną grochówkę. Chciałam żeby jej smak był wyjątkowy i dobrze znany. Udało się! Wyszła świetnie... ale najlepsze jest to, że przepis jest banalny.
Jeśli dawno nie jedliście grochówki, to ta będzie świetnym pomysłem ;)
Zapraszam na tradycyjną zupę grochową w wersji wegańskiej.




Tradycyjna grochówka to nic innego jak mięso, wędzony boczek, ziemniaki, groch, marchewki, pietruszki i przyprawy. Musi mieć ten charakterystyczny wędzony smak, a do tego być sycąca i przepyszna. Jak uzyskać wędzony smak, bez wędzonego mięsa? To bardzo proste... a sekret tkwi w jednej przyprawie, a jest nia? WĘDZONA PAPRYKA!
Do kipienia we wszystkich większych supermarketach ;) a jej moc? niezastąpiona w kuchni wegańskiej do uzyskania charakterystycznego, wędzonego posmaku.
Teraz już wiesz... to możemy razem zabierać się za przygotowanie pysznej grochówki.


/>

CZEGO POTRZEBUJEMY?




  1. 100g grochu / czubate pół szklanki
  2. dwie marchewki
  3. duża pietruszka, lub dwie mniejsze
  4. duża cebula, lub dwie mniejsze
  5. trzy ziemniaki
  6. dwa listki laurowe
  7. łyżka wędzonej papryki
  8. trzy ziarenka ziela angielskiego
  9. dwie łyżeczki majeranku
  10. szczypta gałki muszkatołowej
  11. duży ząbek czosnku
  12. 1-2 łyżki sosu sojowego
  13. pieprz, sól do smaku
  14. olej do smażenia


JAK ROBIMY?



  1. Groch namaczamy w gorącej wodze przez 2-3 godziny.
  2. Na dnie garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę. 
  3. Do smażącej się cebuli dorzucamy wszystkie przyprawy i smażymy przez chwilę.
  4. Cebulę zalewamy ciepłą wodą, dorzucamy namoczony groch, oraz obrane i pokrojone warzywa.
  5. Wszystko dusimy na niewielkim ogniu przez ok godzinę.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Podajemy ze świeżym chlebem, lub bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz