Czego szukasz...?

główne menu

BTemplates.com

sobota, 13 sierpnia 2016

Najprostsze placki owsiane



Czasem kiedy nie mam pomysłu na obiad, albo na posiłek po siłowni, a jestem głodna i szybko chcę zjeść coś pysznego, zdrowego i szybko to zrobić, na moim talerzu lądują właśnie te, placki owsiane. Uwielbiam je również robić na śniadanie, kiedy nie chce mi się stać przy patelni zbyt długo i smażyć naleśników... Po za tym takie śniadanie to idealny początek dnia i mnóstwo energii! Przepis jest banalny, a bazę stanowią właściwie tylko dwa składniki. Do tego trochę ulubionych dodatków i GOTOWE!






Płatki owsiane to bezwzględny mus w mojej kuchni. Można z nich wyczarować mnóstwo pyszności, wszystko zależy od wyobraźni. Jeśli próbowałaś moich przepysznych zielonych naleśników, to teraz serdecznie zachęcam Cię do spróbowania tych placków! Na pewno Ci będą smakowały. Dodatkowo, placki robi się szybciej, niż naleśniki, przy których jednak trzeba chwilę postać,  więc Twój głód, będzie jeszcze szybciej zaspokojony ;) Poza tym, to idealny pomysł na śniadanie, jeśli z jakichś powodów nie potrafisz smażyć naleśników, bo przecież to przywieranie do patelni i to odwracanie... Tutaj placki smażysz takiej wielkości jakiej chcesz i odwracasz je jednym ruchem szpatułki. Nic prostrzego!








Płatki owsiane to bogactwo witamin i minerałów. Nie bez powodu tak wiele osób nie wyobraża sobie bez nich śniadania. Są one bowiem bogactwem białka, najlepszy, ze wszystkich zbóż zestaw aminokwasów, witaminy z grupy B, a także selen, czy magnez. Ponadto płatki owsiane przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, oraz poprawiają nastrój, a więc po takim śniadaniu na pewno nie będziesz smutna/y!









CZEGO POTRZEBUJEMY?



  1. dwóch szklanek płatków owsianych
  2. 1-1,5 dużego banana
  3. 1 i 3/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
  4. opcjonalnie dwie łyżeczki siemienia lnianego
  5. opcjonalnie jarmuż lub szpinak
  6. opcjonalnie cynamon
  7. opcjonalnie dodatkowe słodzidło w postaci ksylitolu,  stewii, syropu klonowego, daktylowego, z agawy, czy po prostu cukru trzcinowego.
  8. opcjonalnie olej do smażenia





JAK ROBIMY?


1.Płatki owsiane oraz siemię lniane blendujemy w blenderze na mąkę. 
2.Przesypujemy do miski, dodajemy banany, wodę lub mleko, jarmuż, cynamon i miksujemy na jednolitą, grudkowatą konsystencję.
3.Patelnię teflonową mocno rozgrzewamy
4.Wykładamy na nią po ok 2-3 łyżki ciasta i smażymy niewielkie placki na suchej patelni, lub z niewielką ilością oleju kokosowego.
5.Odwracamy, kiedy zobaczymy, że na plackach robią się bąbelki. 
6.Dosmażamy przez kilka sekund z drugiej strony.
7.GOTOWE!



WSKAZÓWKI:


  1. Takie placki pysznie smakują z owocami, sosem czekoladowym i wiórkami kokosowymi, albo masłem orzechowym, konfiturą i bananami... albo wszystkim naraz!
  2. Jeśli dodasz trochę gorzkiej czekolady do środka i podasz je z domowymi lodami bananowymi i kokosową bitą śmietaną, uzyskasz idealny deser!
  3. Jeśli chcesz, możesz zamiast jarmużu, czy szpinaku wrzucić do ciasta trochę jagód i w ten sposób zamiast zielonych, otrzymasz fioletowe placuszki!
  4. Jeśli dodasz więcej wody i przypadkiem wyjdzie ci inne ciasto, nie martw się, tylko zrób naleśniki 

/>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz